Bedplassen, enuresis nocturna
Help, mijn kind plast nog in bed!
Geen zorgen, jouw kind is zeker niet de enige! Veel (jongere) kinderen plassen nog geregeld in bed tijdens hun slaap, dit wordt in de medische wereld ook wel ‘enuresis nocturna’ genoemd. Over het algemeen wordt geschat dat ongeveer 5-10% van de kinderen ouder dan 5 jaar last heeft van bedplassen. Maar niet ieder kind is een bedplasser! We spreken pas echt van bedplassen wanneer een kind van vijf jaar of ouder ’s nachts één of meerdere keren per week in bed plast. Officieel wordt vanaf 7 jaar oud bedplassen als een medisch probleem beschouwd en krijgt het de benaming ‘enuresis nocturna’.
Wat is enuresis nocturna?
Enuresis nocturna is een veelvoorkomend probleem dat vooral bij kinderen, maar ook bij volwassenen, voorkomt. Deze aandoening wordt gekenmerkt door het onvrijwillig urineren tijdens de slaap, meestal ’s nachts. Het kan zowel emotioneel als fysiek belastend zijn voor degenen die eraan lijden en hun families. Bedplassen is een wereldwijde uitdaging die mensen van alle culturen en achtergronden kan treffen.
Oorzaken bedplassen
Laten we eerst eens kijken naar de oorzaak van bedplassen. Want waarom plassen kinderen eigenlijk in hun bed? Vaak wordt gedacht dat bedplassen wordt veroorzaakt doordat een kind te veel drinkt voor het slapengaan of ’s nachts te diep slaapt. Hoewel beide kunnen bijdragen aan het probleem, zijn dit in de regel niet de directe oorzaken. Bedplassen heeft ook lang niet altijd een medische grondslag, meestal spelen meerdere factoren een rol.
In de meeste gevallen komt bedplassen bij kinderen simpelweg doordat zij zich nog niet bewust zijn van het feit daze moeten plassen: de hersenen pikken het signaal van een volle blaas nog niet op, waardoor de plasdrang dus niet wordt opgemerkt.
Recent onderzoek naar enuresis nocturna heeft daarnaast aangetoond dat verschillende factoren bijdragen aan bedplassen. Waaronder verstoringen in de blaasfunctie, hormonale onevenwichtigheden en psychosociale (stress)factoren. Een studie gepubliceerd in het Journal of Pediatric Urology toonde aan dat genetica ook een belangrijke rol speelt bij bedplassen. Als jij of je partner in je kindertijd last had van bedplassen, is de kans groter dat je kind er ook last van krijgt. Dit is eigenlijk ook iets moois; jij bent er vanaf gekomen en dus kan je je kind inspireren en motiveren dat hij of zij het ook kan overwinnen!
Een ander onderzoek, uitgevoerd aan de Universiteit van Amsterdam, identificeerde een verband tussen enuresis nocturna en bepaalde hormonale onevenwichtigheden, met name een tekort aan het antidiuretisch hormoon (ADH), dat de urineproductie ’s nachts reguleert. Deze bevindingen benadrukken het belang van een multidisciplinaire benadering bij de behandeling van enuresis nocturna, waarbij zowel medische als psychologische factoren in overweging worden genomen.
Bij bedplassen spreken we overigens van primair bedplassen als een kind nog nooit langer dan 6 maanden droog geweest. Wanneer een kind weer geregeld in bed plast terwijl het al een hele periode (minimaal 6 maanden) droog is gebleven, spreken we van secundair bedplassen. De oorzaak hiervan is dan meestal het gevolg van een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding, sterfgeval, verhuizing e.d.
Kortom: bedplassen is geen ziekte, maar het is wel een lastig probleem.
Oplossingen bedplassen
We begrijpen maar al te goed dat zowel jij als je kind het liefst zo snel mogelijk van het bedplassen af willen. Gebroken nachten omdat er middenin de nacht een bed moet worden verschoond, zijn voor niemand leuk! Daarnaast is het voor je kind zelf ook niet prettig, vooral niet naarmate deze ouder wordt. Veel kinderen schamen zich ervoor en durven bijvoorbeeld niet te gaan logeren uit angst om in bed te plassen.
Gelukkig zijn er effectieve behandelingsopties beschikbaar voor bedplassen*:
- Onderliggende oorzaken behandelen: Als er sprake is van fysieke problemen of emotionele stress, is het belangrijk om deze problemen aan te pakken met de hulp van een zorgverlener.
- Gedragsinterventies: Deze omvatten het gebruik van plaswekkers en beloningssystemen om kinderen te helpen wakker te worden wanneer ze moeten plassen.
- Lifestyle-aanpassingen: Het vermijden van drinken voor het slapengaan en het regelmatig toiletteren kan ook helpen.
- Medicatie: In sommige gevallen kan een arts medicijnen voorschrijven om de urineproductie ’s nachts te verminderen.
Het is belangrijk om te onthouden dat bedplassen meestal vanzelf verbetert naarmate een kind ouder wordt. Als het probleem echter aanhoudt of ernstig ingrijpend is voor het dagelijkse (gezins)leven, is het raadzaam om medische hulp te zoeken om de juiste behandelingsopties te verkennen en eventuele onderliggende oorzaken te identificeren.
Plassen kun je leren!
Plassen kun je leren, maar niet plassen ook! Rodger biedt diverse producten waarmee getraind kan worden om bedplassen te overwinnen. Met onze draadloze plaswekker is bedplassen al snel verleden tijd. Onze plaswekker is eenvoudig te gebruiken en helpt bedplassen te overwinnen. Met een plaswekker training leert jouw kind de plasdrang te herkennen. Natuurlijk gaat dit niet van de ene op de andere dag, maar ook hier baart oefening kunst! Vaak merk je al na een paar dagen vooruitgang en gemiddeld zijn binnen drie maanden de nachtelijke ongelukjes meer uitzondering dan regel.
Hoe het werkt? Je leest hier alles over plaswekker training en de belangrijkste onderzoeken hiernaar.
Wil je je kind dit ook uitleggen? Klik hier om onze speciale uitleg voor kinderen te lezen.
Wil je meer informatie over nocturna enuresis? Bekijk hier de website van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
Direct een plaswekker set bestellen? Klik hier!
Met Rodger wordt jouw kind weer de baas over zijn eigen blaas. Rodger wenst jullie alvast een goede nachtrust!
* Raadpleeg altijd een medisch professional voor een juiste diagnose en behandeling van enuresis nocturna.